2020 m. rugsėjo 3 d., ketvirtadienis

Drakulos Ruduo | 1 | Hommy-Beg

Negalėčiau teigti, kad kada tikrai pastebėjau Bram Stoker'io "Drakulos" knygos dedikacijos puslapį, nepaisant to, kad turiu kelias šios knygos kopijas (skirtingas). Bet, šiandien (09-01), "Autumn of Dracula" grupėje (facebook), Dark Side University sukurtame renginyje, mums davė užduotį išsiaiškinti, kas gi tas Hommy-Beg, kuriam Bram Stoker dedikavo savo knygą "Drakula".



Iš pirmo žvilgsnio net kaip pravardė žodžiai "Hommy-Beg" man nieko nesakė. Bet pasirodo yra kur pasikapstyti.

Hommy-Beg maniečių (kalbėta Menų Saloje - Isle of Man) kalba reiškia "Mažasis Tomis". Taip jo močiutė vadino autorių Thomas Henry Hall Caine (1853-1931), pas kurią jis kartais leisdavo laiką.

Užkliuvo ir be galo įdomi vietovės ir kalbos istorija, ir pats Bram Stoker bei Hall Caine draugystės faktorius, mat esama kelių šaltinių su skirtingais teiginiais. Tarkime, Richard Storer veikale "Beyond Hommy-Beg: Hall Caine's Place in Dracula", tepaskaičius tuos 2 ištraukos lapus labai jaučiamas Caine atsainumas. Jam, atrodo, nelabai rūpėjo Stoker'io darbai, jas laikė tik rašliava dėl pinigų, ne itin verta dėmesio.

McNally ir Radescu tuo tarpu pateikė įdomią spekuliaciją apie galimą Caine prisidėjimą prie tokios Bram Stoker "Drakulos" versijos, kokią žinome dabar. Diskredituota teorija teigia, jog tai Caine sutvarkė Stoker'io veikalą į vientisą kūrinį.

Bet dauguma nuomonių ir šaltinių, remdamiesi laiškais bei paties Caine savose knygose parašytose pastraipų ilgio dedikacijose Stoker'iui, visgi išlieka prie vyriškių draugystės fakto. Vienas geriausių pasiskaitymų be, turbūt, Vikipedijos, yra The Dracula Project puslapyje.

Tad, trumpai tariant, Hommy-Beg yra autorius Hall Caine, kuriam Bram Stoker dedikavo "Drakulą" pasinaudodamas draugo močiutės jam duota pravarde.

Komentarų nėra:

Persikėliau į Wordpress

Blogspot'as yra blogas spottas, tai persikėliau į wordpress: Vakarop