2022 m. gruodžio 18 d., sekmadienis

Dracember | Halio Kometa ant Drakulos monetų

Kas 75-79 metus mūsų dangų papuošia periodinė Halio kometa. Paskutinį kartą ji matyta 1986, o sekantį kartą pamatysime 2061. Ankščiausias žinomas jos paminėjimas buvo 240 pr.m.e., nors supratome, jog tai ta pati kometa - gerokai vėliau.

Kometa danguje pasirodė ir Vladui Drakulai pirmą kartą užėmus Valachijos sostą, 1456-aisiais. Ji matoma ir ant vienos jo valdymo metu kaldintos monetos. Vienoje monetos pusėje matome Valachijos herbą - pusmėnulį ir šešių taškų žvaigždę vienoje pusėje ir tris horizontalias linijas kitoje. Na, o kitoje monetos pusėje, papuoštoje Valachijos kalnų ereliu su kryžiumi snape - jam iš kairės vinguriuoja penkių taškų žvaigždė su uodega. Tai ir yra Halio kometa.


Ar moneta kaldinta, nes tiesiog reikėjo kaldinti monetas ir jų atvaizdai - natūraliai keisdavosi su valdovais ir įvykiais šalyje, ar ją tokią užsakė pats princas Vladas Drakula - vis dar nėra žinoma. Nekvestionuojamas tik vienas faktas: kometa danguje buvo reikšminga ir kiekvienam ta reikšmė buvo sava. Kas joje matė savo pražūtį, o kas tikėjo pergale.

Komentarų nėra:

Persikėliau į Wordpress

Blogspot'as yra blogas spottas, tai persikėliau į wordpress: Vakarop