2023 m. gruodžio 11 d., pirmadienis

Dracember | Drakulos Teminis Parkas


2001-ais, Transilvanijos širdis, Vlado Drakulos gimtasis miestas Sigišoara, pabudusi išvydo kraujo-raudonumo dažais varvantį reklaminį stendą šalia senų ąžuolų lauko, pranešantį apie planus čia įrengti Drakulos teminį parką. Stendą papildė 32 lapų brošiūra, detaliai nupasakojanti planus: viduramžišką pilį su alchemijos laboratorija, kankinimų kambariu ir vampyrų urvu. Tarptautinį Vampyrologijos Institutą šalia, ką jie vadino, Drakulos ežero. T.y. iškasto tvenkinio su restoranu viduryje. Seną bokštą ir turbūt dar daug kitų dalykų, įvairių turistinių atrakcijų, kurios ekonomikai atneštų pinigų, o vietiniams – darbo vietų, taip išnaudojant Drakulos mitą ir prakeiksmą, kuriuo naudojasi jau ne viena, nieko su Drakula bendro neturinti šalis.

Bet, kad ir kiek žmonių norėjo pasinaudoti šia puikia proga, panašu, kad daugiau įtakingų vardų viso to tiesiog nenorėjo. Tarp prieštaraujančių buvo ir Princas Čarlzas, pasinaudojęs proga pasisakyti prieš miškų ir medžių niokojimą. Taip tad planai pasistūmėjo į Šiaurę nuo Bukarešto oro uosto, į Snagovą. Bet nepaisant to, viskas aptilo ir galiausiai visiškai kažkur prapuolė.

Iki 2015, kai Rumunijos turizmo administracija vėl ėmė baksnoti valdžią antram pasibandymui, šį kartą pervadinę projektą Tepes Park (Smeigiko Parku). Jie teigė, kad laikai pasikeitė, žmonės irgi, tad Rumunija, pagaliau, galėtų pasinaudoti tuo visame pasaulyje žinomu mitu, kurį įkvėpė jų Princas-karvedys, ir taip pritraukti daugiau turistų į kurortines savo gražios šalies vietas. Naujas bandymas atrodė daugiau žadantis, deja ir jis – dingo.


Anot Vikipedijos, Drakulos temos parkai uždrausti pradėti (būti siūlomi, veikti, t.t.) nuo 2007 iki 2026, mat Rumunijos valdžia mano, kad Drakulos turizmas (kuriuo to pasėkoje naudojasi kitos šalys) kuria jų šaliai netikrą įvaizdį, mat prie vardo prisegtas išgalvotas veikėjas. 

Mano du centai: iš dalies, suprantu. Bet, iš kitos pusės, nesuprantu, kodėl ir tuo nepasinaudoti? Atvyktų žmonės apie Grafą Drakulą paspangt, gautų plastikines iltis ir istorijos pamokų apie šią Europos raidai labai svarbią istorinę figūrą. Vietiniai turėtų darbo, turistai atvežtų pinigų, kurie liktų ekonomikoje. Nes, dabar gi, Drakulos pilna visur, o turizmą į Rumuniją, po su Drakula susijusias vietas, organizuoja kitos šalys. Kitų šalių gidai, kitų šalių transportai. O juk galėtų vietiniai ne tik atsiimti savo karvedį-princą, bet pasiimti ir grafą Drakulą ir dar apie Bram Stoker pakalbėti, kaip jis pats ten nė kojos įkėlęs nebuvo. Manau ir pats princas Drakula, kovojęs už savo šalies gerovę šarvuose, neprieštarautų palaikyti jos ekonominę gerovę juodai-raudoname apsiauste. Bet, spręsti, žinoma, vietiniams. 




Komentarų nėra:

Persikėliau į Wordpress

Blogspot'as yra blogas spottas, tai persikėliau į wordpress: Vakarop