2022 m. kovo 30 d., trečiadienis

Kultūra ir Istorija | Oranžinė Revoliucija (UA)


Suklastoti rinkimai, apnuodytas kandidatas į prezidentus ir grubūs raudoni pirštai, graibstantys kas jiems nepriklauso. Neišgirsti žmonės paplūdo Ukrainos gatvėmis ir virto, daugiau ar mažiau, taikiu protestu, dabar žinomu, kaip 2004-2005 Oranžinė Revoliucija (Pomarancheva Revoliutsiia). Epicentras, kaip ir dabar, buvo Kyiv.

Bet, viskas prasidėjo ne tada. Viskas prasidėjo Kasetės Skandalo metu, 2000-aisiais, kai buvo nužudytas Georgiy Gongadze, žurnalistas dirbęs Ukrayinska Pravda (Ukrainietiška Tiesa) laikraščiui, dažnai viešinusiam korupciją valdžioje. Anot gandų, o ir vėliau į viešumą iškilusio kasetinio įrašo, nužudymą užsakė pats, tada prezidentas, Kuchma. Toks poelgis sukrėtė ne tik Ukrainą, bet ir didžiumą likusio, suinteresuoto pasaulio. Jo karjera buvo visiškai sužlugdyta. Nuvilti Ukrainos žmonės dabar jau su gilia nuoskauda žvelgė į savo valdančiąją klasę. Kuchma pusėje išliko tik vienas žmogus. Taip, atspėjote, (tada dar ne-) diktatorius Putinas. Tad, žvelgiant atgal, bent jau dabar tikrai nė kiek nestebina, jog savo kandidatu į prezidentus Kuchma paskelbė Yanukovych. Rusijos made-man.

Rinkimai jau nuo pat pradžių buvo agresyvūs ir purvini. Yanukovych viena pagrindinių retorikų prieš opoziciją buvo tiesiog apšaukti juos naciais, nepaisant priešingai bylojančių faktų. To, matyt, nepakako, nes neužilgo Yushchenko buvo apnuodytas ne kuo kitu, kaip Vietnamo kare naudotu Agent Orange toksinu. Yanukovych liūdesiui, opozicija išgyveno, tad, kas gi beliko, kai jau užbraukėme du iš trijų Rusiška Rulete paremto Bingo žaidimo langelių? Taip, suklastoti rinkimai.

Ukrainos žmonės, pavargę nuo Sovietinio žaidimo rėžimo, paplūdo į gatves, sąlyginai taikų protestą visos šalies mastu. Epicentras, kaip jau ir minėjau, ir tada buvo Kyiv. Protestas truko nuo 2004 Lapkričio 22 dienos, iki 2005 Sausio 23 dienos, kai, stebint tiek vidinėms, tiek išorinėms saugumo jėgoms, balsai buvo perskaičiuoti ir prezidentu tapo Yushchenko.

Tačiau Yanukovych, kurio vardą pastarosiomis dienomis jau turbūt girdėjote – niekur nedingo. Jis vis grįždavo prie valdžios lovio ir būdavo nuo jo nuvejamas. Vienas žymesnių tokių mums žinomas Euromaidan pavadinimu. Jį dar aptarsime.

Na, o kol kas belieka viso to nepamiršti ir mokytis istorijos plačiau, kad jos nepakartotumėme. Aneksuota Belarusija yra labai geras pavyzdys, kokius žmones Putinas myli valdžioje: kaip tas rankines lėles, kur ranką sukiši iki burnos ir kalbi jų balsu. Ar galite įsivaizduoti tokią lėlę valdančią mūsų šalį? Ukrainiečiai irgi negali ir nenori. Tad ir kovojame, drauge, už tai, kad taip nebūtų. Homo Sovietikus laikas iškeliauti lydimam giltinės.

Ukrainai padėti galite čia: Stiprūs Kartu, Blue-Yellow, Su Ukraina
Padėti nemokamai galite taip: Parama Ukrainai, kuri jums nieko nekainuos

Jeigu turite minčių, papildymų, pataisymų - drąsiai rašykit.

Komentarų nėra:

Persikėliau į Wordpress

Blogspot'as yra blogas spottas, tai persikėliau į wordpress: Vakarop